Druhy a odrůdy

Druhy kávy a odrůdy kávy

Káva je stálozelená rostlina rostoucí jako keř nebo malý strom. Na světě existuje cca 90 druhů kávovníku, ale pouze několik málo z nich má význam pro kávu, kterou denně pijeme. Biologové hovoří o rodu „Coffea“ z čeledi mořenovitých (Rubiaceae), který má původ v provincii Kaffa v Etiopii. 

Darboven

Keře této rostliny dosahují výšky až 4 metry a mají oválné listy s bílými, hroznovitě uspořádanými květy. V každé peckovici kávovníku, které se říká bobule, jsou obsažena vždy dvě semena, což jsou nám známá kávová zrna. Plody dozrávají podle druhu kávovníku 7 až 11 měsíců po oplodnění květů a během této doby se mění jejich barva ze zelené přes žlutou až po červenou. 

Mezi přibližně 90 různými druhy kávovníku se nejvíce používá C. arabica (káva Arabica) a C. canephora (káva Robusta) pocházející z Afriky. Při výrobě kávy se vzácně uplatňují také druhy C. liberica a C. excelsa. 

Květy kávovníkového keře jsou bílé a vytvářejí bohatá květenství. Z květu se po oplodnění stává takzvaná kávovníková bobule. Je to peckovice a dvě semena v ní obsažená představují nám známá kávová zrna.

Káva pochází původně z tropické Afriky a Madagaskaru, dnes je ale rozšířena ve všech tropických a subtropických oblastech.